Kategorijos
Perinatalinės psichologijos ir medicijos asociacija

Subtilus motinos ir vaiko komandinis darbas gimdymo metu

Gimdymas yra per daug svarbus dalykas, kad jam galėtų padėti tik motina. Ištirtos motinos ir vaisiaus smegenų funkcijos gimdymo metu. Išvados parodė, kad lengvam gimdymui būtinas geras motinos ir vaiko smegenų suderinamumas.
Motinos ir kūdikio smegenys pagreitina gimdymą tuo, kad hormonas oksitocinas patenka į kraują iš moters smegenų ir taip stimuliuoja gimdos susitraukimus. Motinos biologinis laikrodis suteikia dienos ir nakties pokyčių gimdymo metu ritmą. Todėl gimdymas dažniausiai vyksta ramybės fazėje, naktį ar anksti ryte. Tai laikas, kai gimdymas yra greičiausias ir reikalauja mažiausiai intervencijos.
Gimdymo pradžios signalas yra vaisiaus gliukozės lygio sumažėjimas – ženklas, kad motina nebegali aprūpinti augančio vaisiaus pakankama mityba. Kai vaisiui tenka apie 15% motinos medžiagų apykaitos, prasideda gimdymas. Esant daugiavaisiam nėštumui, ši akimirka ateina anksčiau, todėl dvynukai gimsta anksčiau. Vaisiaus pagumburio smegenų ląstelės į gliukozės sumažėjimą reaguoja taip pat, kaip vėliau suaugusiam žmogui jos reaguos į maisto trūkumą. Taigi, stimuliuojama vaisiaus streso ašis (pagumburys – hipofizė – antinkščiai), įvyksta hormoninių pokyčių serija, kuri sukelia gimdos susitraukimus. Susitraukimai, kuriuos skatina oksitocinas, vaisiaus galvutę spaudžia prie išėjimo iš gimdos. Tai vėlgi sukelia refleksą, kuris perduodamas per motinos stuburo smegenis padidina oksitocino išsiskyrimą, dėl kurio vaisiaus galvutė dar labiau stimuliuoja šį refleksą. Vaikas gali išeiti iš šio rato tik gimdamas.
Tam tikras psichinių sutrikimų skaičius yra susijęs su komplikacijomis gimdymo metu. Šizofrenijos ryšys su daugeliu problemų gimdymo metu buvo seniai žinomas, pavyzdžiui, gimdymas su replėmis, vakuuminis ištraukimas, per mažas vaisiaus svoris, priešlaikinis gimdymas, ankstyvas vaisiaus vandenų nutekėjimas, poreikis būti inkubatoriuje. Manyta, kad sunkus gimdymas sukelia smegenų pažeidimus ir šizofrenijos vystymąsi. Dabar mes žinome, kad šizofrenija yra ankstyvas smegenų vystymosi sutrikimas, dažniausiai genetinės kilmės. Sunkus gimdymas taip pat gali būti laikomas netinkama motinos ir vaisiaus smegenų sąveika ir tokiu būdu pirmuoju šizofrenijos simptomu, nors visišką išsivystymą ši liga pasiekia po lytinės brandos laikotarpio. Tas pat yra vykstant gimdymo sutrikimams autizmo atsiradimui, kai yra ankstyvo smegenų pakenkimo pasekmė. Neseniai buvo nustatyta, kad mergaitėms, kenčiančioms nuo valgymo sutrikimų, tokių kaip anoreksija ar nervinė bulimija, motinos gimdymas dažnai vykdavo su komplikacijomis, be to, mergaitės gimdavo mažo svorio. Galima teigti, kad jau tada jų pagumburys negalėjo susitvarkyti su gliukozės kiekiu, turint galvoje, kad būtent sumažėjęs gliukozės lygis duoda signalą gimdymo pradžiai. Kuo daugiau problemų kyla gimdymo metu, tuo anksčiau valgymo sutrikimai atsiranda jaunoms moterims. Gimstamumo problemos čia taip pat galėtų būti laikomos pirmuoju pagumburio veiklos sutrikimo simptomu, kuris vėliau pasireiškia valgymo sutrikimais.
Net grožinėje literatūroje randame užuominų apie aktyvų vaiko vaidmenį gimdymo metu. Gunterio Grasso romane „Skardinis būgnelis“ Oskaras iškart po gimimo patiria ne per daug entuziazmo iš išorinio pasaulio. Jis ketino vėl grįžti į gimdą, tačiau akušerė, deja, jau buvo perkirpusi virkštelę.
Norint, kad gimdymas vyktų geriausiai, reikalingas subtilus motinos ir kūdikio ryšys. Sutrikus smegenų vystymuisi, vaikas negali vaidinti svarbaus vaidmens gimdant. Norint – nenorint reikia priprasti prie to, kad vaikas pradeda pareikšti save jau gimimo metu.