Kategorijos
Perinatalinės psichologijos ir medicijos asociacija

Apsaugokite kūdikį nuo triukšmo dar prieš gimimą

                       Viena iš šiuolaikinės aplinkos, kuriai evoliucija dar nepasirengė, problema yra aukštas triukšmo lygis – dažniausia klausos sutrikimo priežastis. Jo aukos kasmet tampa vis jaunesnės. Vienas iš  8 vaikų JAV nuo 6 iki 19 metų kenčia nuo klausos sutrikimų, kurie tik blogėja su amžiumi. Klausos praradimas yra labiau paplitęs berniukams nei mergaitėms, galbūt dėl ​​skirtingos jų veiklos. Triukšmas gali sukelti trikdžius dar prieš gimdymą, jei motina yra reguliariai apsupta garsių garsų trečiojo nėštumo trimestro metu. Tiesą sakant, kūdikio klausa yra labiausiai triukšmo pažeidžiama paskutiniame nėštumo trimestre ir pirmaisiais 6 gyvenimo mėnesiais. Šiuo atžvilgiu ypač rizikuoja neišnešioti kūdikiai.

Garsus triukšmas sunaikina plaukų ląsteles vidinės ausies dalyje, pradedant nuo ploniausių, reaguojančių į aukšto dažnio garsus. Gydytojai negali kompensuoti šios žalos, o klausos aparatai neatkuria ankstesnio garso jautrumo. Ankstyviausias klausos praradimo simptomas paprastai yra sunkumas suprasti šnekamąją kalbą esant foniniam triukšmui. Iki to laiko miršta iki pusės plaukų ląstelių, esančių vidinėje ausyje. Klausos praradimas turi ypač rimtų pasekmių vaikams, nes apsunkina kalbos įgūdžių ugdymą ir pablogina akademinius rezultatus.

Spengimas ausyse (nuolatinis skambėjimas ausyse) yra dar viena pasekmių dėl aukšto triukšmo lygio ir gali pabloginti klausą. Triukšmas taip pat yra lėtinio streso veiksnys, o tai reiškia, kad spengimas ausyse gali įvairiais būdais slopinti vaiko vystymąsi. Trumpalaikiai, bet labai garsūs garsai, tokie kaip fejerverkai, arba nuolatinis vidutinio garso triukšmas, pavyzdžiui, dėl transporto srauto, taip pat mažina klausą. Gyvenimas šalia triukšmingos autostrados gali pakenkti jūsų vaiko klausai. Dažniausias rizikos veiksnys vaikams yra roko koncertai ir nešiojamieji muzikos grotuvai, tokie kaip iPod. Šie prietaisai paprastai skleidžia garsą nuo 75 iki 105 decibelų, o tai prilygsta garsaus pokalbio ir pravažiuojančio motociklo triukšmo skirtumui. Laikinas klausos praradimas ar spengimas ausyse po muzikos klausymo yra įspėjamasis signalas: pakartotinis garsus triukšmas gali sukelti nuolatinį klausos praradimą.  Didelę reikšmę turi garso stiprumas. Naudodamiesi standartinėmis iPod ausinėmis, galite saugiai klausytis muzikos, tačiau jei ji skamba 80% maksimalaus garsumo, tada ne daugiau kaip 1,5 valandos per dieną arba 70% garsumo – ne daugiau kaip 4,5 valandos per dieną, ir  visu garsumu – tik 5 minutes per dieną. Jūsų vaikai turėtų būti ypač atidūs klausydamiesi muzikos triukšmingoje aplinkoje, pavyzdžiui, lėktuve ar metro, todėl kyla pagunda padidinti garsą. Galite apsaugoti vaikus atsisiųsdami programą, ribojančią garso įrašą muzikos grotuve, arba nusipirkdami dideles garsui nepralaidžias ausines. Dabar jūsų vaikai gali to neįvertinti, bet bent jau kada nors galės išgirsti savo pačių vaikų nusiskundimus